Glas in lood Atelier H.Haan


Hier een uitleg over verschillende technieken.

 ** GLAS IN LOOD **

Glas in lood is een eeuwenoud ambacht, waarbij glasstukken in het lood worden gezet en die middels tinsoldeer op de verbindingspunten aan elkaar worden gesoldeerd.
Dit werd vroeger gedaan omdat er destijds nog geen grote glasplaten gefabriceerd konden worden en was het samenvoegen van glasstukken de oplossing om toch een groot raam te kunnen creëren.
 Na het solderen wordt het paneel schoongemaakt. Voor de stevigheid kan het paneel gekit worden en moet daarna weer opnieuw worden schoongemaakt.
Als extra versteviging kan er in het loodprofiel een stalen strip weggewerkt worden of een loodprofiel worden gebruikt waar het staal al in is verwerkt.
Vervolgens dient het paneel enige tijd uit te harden alvorens te worden geplaatst.

De uitvoeringsmogelijkheden en de toepassingen zijn groot. Ook hier blijven de traditionele ontwerpen zoals:  art deco, Jugendstil en Frank Lloyd Wright populair. Ontwerpen middels voorbeelden of eigen ideeën kunnen eveneens ambachtelijk worden uitgevoerd in de traditionele techniek.

Met het huidige palet aan kleuren en soorten glas, al dan niet van structuur voorzien en gevat in lood, is deze vorm van glaskunst een van de mooiste voor onder meer raamopeningen, raamdecoraties en deuren.
 Licht dat door glas heen valt geeft een aantrekkelijke warme en natuurlijke lichtbron en de uitstraling van het raam veranderd door de licht inval.

Glas in loodpanelen kunnen ook als voorzetraam geplaatst worden. Tevens bestaat de mogelijkheid om het glas in lood raam in isolatieglas te plaatsen. Voordeel hiervan is de isolerende en geluidswerende werking.
Bovendien is het onderhoudsvriendelijker.

De prijzen van glas in lood zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals glassoorten, techniek en materialen.


** Vetridee **

Vetridee houd letterlijk in :   glas gevangen in lood.
Het wordt meestal toegepast in vrije vormen, en het kan heel erg mooie resultaten opleveren.
Vooral  bij vrijstaande of hangende toepassingen.
** bij de foto's staan een aantal voorbeelden **


** Tiffany **

Tiffany is een merknaam !
 Er worden producten te koop aangeboden die Tiffany genoemd worden maar dat NIET zijn , , ,
 let  vooral op de afwerking aan de binnenzijde.
Alle solderingen strak met een bolling (ook binnenzijde)
werkstukken die ik maak met die techniek, benoem ik ook als: Tiffany techniek
-------------
De tiffany techniek is afgeleid van de glas-in-loodtechniek. Bij de tiffany-glastechniek worden kleine stukjes glas omwikkeld met koperfolie. Daarna worden de glasdelen als een puzzel in elkaar gelegd. De losse delen worden met tin aan elkaar gesoldeerd. Bij grote oppervlakten wordt ook verstevigingsband in het raam verwerkt.

Deze techniek is behoorlijk tijdrovend en daardoor kostbaar.

Oorsprong

De tiffany-glastechniek heeft zijn naam te danken aan de uitvinder. Louis Comfort Tiffany (New York, 1848-1933) was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper. Hij is vooral bekend vanwege zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-decostijl. De meeste van deze lampenkappen staan in musea. Sommigen kunnen wel 150.000 euro waard zijn!

Toepassing

De mogelijkheden zijn enorm. Lampen, vazen, ramen, raamhangers, spiegels en zelfs tafels en zuilen; met tiffany kan het allemaal. De tiffany-glastechniek is vooral populair door haar klassieke lampen, gemaakt van vele kleine stukjes gekleurd glas.

Glas in lood raam in (tussen) dubbel glas.

Hierbij wordt het 'raam' geplaatst tussen 2 glasplaten waarbij de profielen gevuld worden met korrels die vocht absorberen (zodat het eventuele vocht wat er nog is geen vlekken aan de binnenzijde gaat veroorzaken op het glas)
Hiervoor zijn speciale randprofielen en rubbers nodig en worden de randen afgekit zodat het een afgesloten geheel wordt.
Het kitten van het glas-in-lood raam (tussen het lood en glas) kan NIET i.v.m. uitlopen v.d. kit.  Patineren is wel mogelijk, maar vereist een grondige reiniging om problemen achteraf te voorkomen.
Bij een groter raam zullen er op strategische plaatsen,  blanke siliconen dopjes op het lood geplaatst moeten worden om contact tussen de binnen en buiten ramen uit te sluiten.
[glas-in-lood deel met de binnnezijde van het thermophane.]